
Tom Yum Goong
Eine würzige Suppe mit Garnelen und Zitronengras
Thailand

- Hauptgang
- 4 Personen
- 40
- Mild
Tom Yum ist eine scharfe klare Suppe und Tom Yum Goong ist eine scharf-saure Suppe mit Garnelen und eines der berühmtesten Gerichte Thailands.
Die Suppe hat einen schönen, ausgeprägten Geschmack durch die Schärfe und den Säuregehalt.

Zutaten
- 3 stängel *Gemüse Zitronengras gnz GT Btl 250g
- 1 cm Stück *Gemüse Galgantwurzel ganz GT Btl 250g
- 12 blätter *Gewürze Limettenblätter BDMP Btl 100g
- 2 EL Fischsauce
750 g Garnelen mit Kopf
70 ml Sonnenblumenöl
1400 ml Wasser
1 Zwiebel in Scheiben geschnitten
250 g Champignons in Scheiben geschnitten
Saft von 1 Limette
1 Limette in Scheiben
Koriander
Zubereitungsmethode für Tom Yum Goong
- Pull the shrimp heads and place them in a wok or large frying pan. Peel the shrimps, but leave the tail on them and clean them (remove the intestinal tract).
- Add the oil to the frying pan and put on medium heat. Add a pinch of salt. Fry the shrimp heads to release their taste in the oil and cook them until they are red and crispy. Then turn off the heat and set it aside.
- Meanwhile, cut off the ends of the lemon grass stalks and remove the hard outer layers. Cut the lemongrass into 4 cm pieces.
- Crush the lemongrass, the galanga, the kaffir lime leaves, the onion, and the peppers with the side of a knife. Put the ingredients in a medium-sized soup pot, pour the water into the pot and bring to the boil together with the 'shrimp oil'. Reduce the heat and simmer for 5-10 minutes, until the broth smells clear and fragrant.
- Remove any tough pieces of lemongrass and throw them away. Turn up the heat. Stir in the mushrooms. Cook for 1 minute. Stir in the shrimp and fish sauce, cook until the shrimp are just tender, about 45 seconds.
- Turn off the heat and stir in the lime juice. Stir in 3-4 tablespoons shrimp oil. (Throw away the cups, do not add them to the soup.)
- Serve your homemade Tom Yum Goong with fresh lime wedges and coriander.
Serviervorschlag
Servieren Sie Ihr hausgemachtes Tom Yum Goong mit frischen Limettenspalten und Koriander